Rashomon - pig from spejs

pig from spejs

ptica što ljubi zvijezde

07.12.2017.

Rashomon

vec sedam dana novembarska kisa nas je drzala u brvnari kraj improviziranog aerodroma. padala je kao kad prerezes kabl od mikrovalne. svaki cas smo ocekivali da na vrata brvnare pokucaju brad pitt i morgan freeman, trazeci kevina spaceya.
sve sto je ostalo od prve partizanske eskadrile stalo je u malu brvnaru: bekim fehmiu, dalibor, milja i ja. iza, u lugu, slowfighter cetverosjed cekao da kisa stane i tlo otvrdne.
bekim, dalibor i milja sjedili su za stolom i igrali "leti, leti", a ja jeo komade jucer srusenog njemackog lovca zureci kroz okno. glad ne pita. ona je suverena vladarica u ovakvom zemanu, oko glave joj umjesto krune ide brzi voz, a u vozu tri alata: kasika, viljuska, noz... ne volim zenske vladare, nisam ja engleska, ja sam zemlja proleterska.
da se odmah razumijemo: izbirljiv sam covjek, krila ne jedem, kiselina mi od njih a otkud gastal '43. a rep cu uvijek rado pojesti. i elisu, ona je za sladokusce, tu nema mnogo za jesti: razlomis je i isisas korodiranu vlagu, nesto kao klijesta skampa.
bilo je drugova pa su jeli b52, ali meni vjera ne dozvoljava, radije cu otici u sumu na casove matematike i jesti korijenje.
stojim pred prozorom zvacuci visinomjer, kisa je u nepreglednom dunjiku povaljala skoro sve vocke. dunje!?
iznio sam svoju ideju druzini i vec smo bili na kisi redajuci, jednu do druge, zute dunje u vlaznu zemlju.
trece zore pista je bila gotova. najljepsa zuta pista nestajala je u crvenom suncu. otisao sam u lug po avion, sjeo na pilotsko mjesto i u retrovizoru poravio kapu. kapu? na glavi sam imao metalni lijevak, a i lice mi je bilo sastavljeno od dijelova aviona. istrcao sam na pistu i sve je bilo jasno: na zutoj pisti, obasjani rumenim suncem, stajali su dorothy, lav i strasilo.
sutradan je radio slobodna moskva javila:
jucer, u ranu zoru, s aerodroma medeno polje poletjeli su piloti prve partizanske eskadrile.
letjeli smo prema crvenom suncu, prema cudesnoj zemlji, zemlji ozna.

carobnjak jos uvijek zivi u mom srcu.
dr.jabuka, 22/11/2005

pig from spejs


MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
197588

Powered by Blogger.ba